måndag 2 augusti 2010

Centern pinkar i byxorna med utförsäljningsplanerna av Vattenfall

Efter Maud Olofssons sommartal undrar jag om centern kommer över 4 procentsspärren i valet. Att lova utförsäljning av Vattenfall för att satsa på ett spjutspetsbolag som ska jobba med framtidsenergi. Det är en endast en förevändning för centerns privatiseringsiver. Om de ville arbeta med framtidens energifrågor som det gamla centerpartiet gjorde, vore inget enklare än att ge vattefall ändrade ägardirektiv eller använde en del av vinsterna till det arbetet. Att sälja ut är som att pinka i byxorna, först är det varm och skönt sedan blir de kallt och äckligt.

Centern har inte med sig de övriga allianspartierna för en utförsäljning. Carl B Hamilton Fp vill exempelvis inte se ökade subventioner i form av satsning på förnyelsebar energi. De vill bredda ägandet för att minska det politiska inflytandet, och då kan jag säga att Sveriges ambitioner att sänka koldioxsidutsläppen kommer att försvinna upp i rök.

Det som direkt kommer att hända är att elpriserna ökar för oss konsumenter, och den monopolställning som Vattenfall redan i dag har överlåts på ett fåtal kapitalstarka aktörer, där det politiska inflytandet är noll och inte.

Men det är inte det enda som kommer att säljas ut, i princip stårn alla staliga bolag på försäljningslistan om Stureplanscentern får bestämma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar