måndag 23 augusti 2010

Klargörande redovisning av de rödgrönas förslag till fastighetsskatt

Klargörande redovisning av de rödgrönas förslag till fastighetsskatt

Jag vet att många villaägare runt om i Sörmland har varit oroliga för sin fastighetsskatt. Därför känns det bra att kunna ge ett lugnande besked från oss rödgröna: vi behåller den nuvarande fastighetsskatten – med några tydliga förbättringar. Med vårt förslag tar inte staten in en enda krona till – men en stor majoritet får sänkt skatt jämfört med hur det är idag med den borgerliga regeringen.

Jag vet att regeringspartierna påstår att vi vill gå tillbaka till det gamla fastighetsskattesystemet. Det är inte sant. Men många är oroliga för det, inte minst sedan de drabbats av höjda räntor sedan Riksbanken börjat höja räntorna igen, trots att Sverige har historiskt hög arbetslöshet. Det vi vill göra är att omfördela från de allra dyraste lyxvillorna till alla andra.

De allra flesta – 99 procent av småhusen – får sänkt eller oförändrad fastighetsskatt med vårt förslag. Bara en procent av husen får höjd fastighetsskatt – och det handlar om de mest exklusiva lyxvillorna med ett marknadsvärde på över 6 miljoner och ett taxeringvärde på 4,5 miljoner. Det skapar ett ekonomiskt utrymme att bl.a. sänka skatten för villaägare med små inkomster, och ger utrymme för en begränsningsregel så att de med små inkomster max ska betala 4 procent av sin inkomst i fastighetsskatt.

Vi tar också bort uppskovsskatten under mandatperioden för att underlätta rörligheten på bostadsmarknaden. Vi tar bort skatten per studentrum och beskattar en studentkorridor som en bostad istället. Vi sänker också skatten för hyres- och bostadsrätter från 0,4 till 0,22 procent. Det rör ca 1 miljon lägenheter. Det utrymmet kan användas till att sänka hyran eller avgiften i berörda fastigheter.

Många villaägare här i Sörmland har också varit oroliga för vad som kan hända med deras fastighetsskatt vid nästa omtaxering 2012. Vi rödgröna har därför lämnat ett tydligt besked till dem: andelen hus som får högre fastighetsskatt kommer inte att öka. Även med stigande taxeringsvärden kommer under nästa mandatperiod andelen som betalar den högre fastighetsskatten inte att öka.

De borgerliga partierna, med kristdemokraterna i spetsen, lovade under förra valrörelsen dyrt och heligt att avskaffa fastighetsskatten. Många villaägare var oroliga – så oroliga att de valde parti utifrån denna enskilda fråga. Även här i Sörmland. Men det blev inget slopande av fastighetsskatten, annat än till namnet. Åtminstone inte för de flesta småhusägarna, som bara fått se sin fastighetskatt byta namn till fastighetsavgift. Numera beskattas ett radhus i Trosa lika hårt som en exklusiv lyxvilla i Djursholm. Det är inte rimligt.

Med vårt förslag vinner alltså majoriteten av villaägarna, men den rikaste procentenheten som fått fyra miljarder kronor rakt ner i fickan av Reinfeldt får vara med och betala lite mer. Det tycker jag är både rimligt och rättvist.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar