fredag 27 augusti 2010

Alliansens valmanifest lovar lite och passar bäst på floskeltoppen

Alliansens valmanifest. Ett axplock
När jag läst de 41 sidorna i alliansens så undrar jag vad det egentligen står för.

*Prognoserna är dock osäkra. Ett osäkert framtida reformutrymme som dessutom uppstår först mot slutet av nästa mandatperiod bör inte intecknas för snabbt. Förslagen i valmanifestet presenteras därför dels som konkreta och detaljerade förslag för 2011, dels som reformambitioner som gäller för mandatperioden, som bara genomförs i den takt överskott kan säkras.
Det innebär att de inte lovar något. Den här skrivningen gör sig bäst på floskeltoppen.

*Jobbskatteavdraget motverkar att arbetslösheten biter sig fast – I dag har vi massarbetslöshet trots 100 miljarder i sänkta skatter.

* Om ytterligare ekonomiskt utrymme uppstår är det motiverat att genomföra ytterligare lättnader för att stärka tillväxten. Det gäller bolagsskatten, arbetsgivaravgifter, värnskatten, riskkapitalavdrag, FoU-avdrag och expertskatt. Vår samlade bedömning är att det inte finns utrymme att sänka dessa tillväxtskadliga skatter under nästa mandatperiod. – Det här fick C, Kd och Fp med i valmanifestet. Och räknar vi ihop detta är det 100 miljarder till som skatterna ska sänkas. Och om deras bedömning är att det är tillväxtskadligt varför har de dom kvar då.

*Vår bedömning är att det statliga ägandet under kommande mandatperiod bör minska eller avvecklas i Nordea, Telia.Sonera och SBAB. I Vattenfall kan de tänka sig att sälja ut 49 %. Det här är inget annat än ideologiska försäljningar och har inget att göra med en god förvaltad ekonomi.

*Förutsättningarna och kostnaderna för höghastighetsbanor i Sverige behöver ytterligare utredas. Med andra ord det blir ingen Ostlänk

*Alliansregeringen har under våren 2010 tillsatt en parlamentarisk utredning för att se över hur sjuk- och arbetslöshetsförsäkringarna långsiktigt kan förbättras för att bli sammanhållna, balanserade och hållbara, samt bidra till långsiktigt högre sysselsättning. Det blir mer nedskärningar i A-kassa och sjukförsäkringen de arbetslösa och sjuka kommer att få ytterligare sänkta ersättningar för att klara det 5:te jobbskatteavdraget, Fattigdom har inte gjort någon frisk eller bidragit till jobb.

*När utredningen lämnat sitt förslag kommer Alliansen att ta ställning till när och hur en obligatorisk a-kassa kan införas. Det innebär att den frivilliga a-kassan är ett minne blott och att de höga nivåerna för LO-kollektivets medlemmar permanentas och över en halv miljon människor har tvingast ut ur a-kassan kommer att tvingas in igen.

Sammanfattningsvis. Moderaterna styr och allianspartierna har inget att säga till om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar