onsdag 1 september 2010

Andelen röstande avgör vilket block som vinner, i dag börjar förtidsröstningen

I dag börjar förtidsröstningen och vi ska genomföra 311 val i Sverige - 290 kommunalval, 20 landstings/regionval och ett riksdagsval. Vid förra valet så bröts den negativa trenden med ett sjunkande valdeltagande för första gången på 12 år, och jag hoppas att valdeltagandet blir bättre i år. 82 % av de röstande gick till valurnorna förra gången och jag tror att vi kan öka ytterligare några procent.

Faktum är att valdeltagandet ökade i 255 kommuner. Men valdeltagandet varierade kraftigt mellan kommunerna och det skilde nästan 30 procent mellan Lomma som hade högsta valdeltagandet och Happaranda som hade lägst deltagande. Något förvånande i förra valet var att deltagandet var lägst bland kvinnor under 30 år och över 75 år. Annars är valdeltagandet generellt sett högra bland kvinnor än män. Vi Socialdemokrater minskade vår röstandel med 2,7 % i kommunvalen, 3,6 % i landstingsvalen och 4,9% i riksdagtsvalet. Det var här som valet förlorades.

Vi lyckades inte att mobilicera våra väljare att gå och rösta. Totalt sett så minskade röstandelen för Socialdemokraterna och vänsterpartiet med 5% i kommunvalet, 5,9% i landstingsvalet och 7,4% i riksdagsvalet. M var förra valets storvinnare med en ökad röstandel med 6,7% i kommunvalet, 8,0% i landstingsvalen och 11,0% i riksdagsvalet.

Om vi Socialdemokrater kan öka mobiliseringen bland de som kan tänka sig att rösta på oss men tvekar inför att gå och rösta så vinner vi valet. Det skiljer mindre än 100 000 röster när det är 18 dagar kvar till valet och förtidsröstningen kommer att vara mycket viktigt för att vi ska vinna valet.

Gå och förtidsrösta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar