fredag 17 september 2010

Trobos fastigheter på väg att säljas. En skandal att inte lämna ut offentliga handlingar

Trobos fastigheter på väg att säljas. En skandal att inte lämna ut offentliga handlingar.

I Trobos ägardirektiv står det klart och tydligt att bolaget skall sända över handlingar till kommunstyrelsen däribland styrelseprotokoll. Bolaget ska tillämpa de övergripande styrdokument som fullmäktige lägger fast för den kommunala koncernen. Bolagets handlingar lyder under offentlighetsprincipen och man kan inte neka någon person att ta del av protokollen, så vida styrelsen vid beslutstillfället fattat beslut om detta, detta är inte gjort i detta fall. I tryckfrihetsförordningen 1 kap 9§ står det att kommuner utövar ett rättsligt bestämmande inflytande. Sådana bolag, skall vid tillämpningen av denna lag jämställas med myndighet. Protokollen har lämnats ut till SN men väsentliga stycken har strukits över med hänvisning till sekretess. En skandal utan motstycke. Vi värnar Offentlighetsprincipen och meddelarskyddet, detta är viktiga instrument i en levande demokrati.

Vad är det som Trobo har strukit bort. Enligt protokoll från den 25 maj har Trobo ett underskott på 3,5 miljoner. Och året innan var underskottet över 20 miljoner. När det gäller Vagnhärads torg så redovisar VD den 22 juni att lönsamheten för projektet blir oacceptabel p.g.a. byggkalkyl samt för låga uthyrningsbara ytor, vilket ger effekten icke marknadsmässiga hyresnivåer. Här står det klart att det inte kan bli någon byggnation av Vagnhärads torg om inte kommunen beviljar resurstillskott eller kommunalborgen. Trobo står då inför valet att sälja ut fastigheter för att bekosta byggnationen. Om det ska bli någon nystart måste hela processen tas om. Just nu ligger priset på över 30 000 kr per kvm för byggnation. Huset kommer att kosta över 60 miljoner. De kommunala ägarbeslut som är tagna och den nuvarande regeringens borttagande av investeringsbidrag och räntebidrag gör det omöjligt att bygga huset vid Vagnhärads torg.

I ägardirektiven framgår klart och tydligt att en viktig finansieringskälla för bolagets deltagande i samhällsbyggnadsprocessen bör vara försäljning av fastigheter. Undantag kan göras vid omfattande nybyggnationer när det gäller utfästelser om kapitalförsörjning. Något sådant är inte beviljat. Med de problem som bolaget också står inför när det gäller fuktproblemen vid Skördegången ger styrelsen VD i uppdrag att begära avstyckning av Skördegången. Tidigare har VD redogjort för ett upplägg som förordats från ägaren. Detta upplägg finns inte protokollfört ens hos ägaren vilket då får ses som ett dolt ägardirektiv. Det är dags att komma ut i ljuset med den dolda agendan.

Slutsatsen är att den moderatledda kommunledningen spelar under täcket med väljarna och inte vill medge att det är några problem någon dag innan valet. Snittarna och bubblet som serverades kort efter förra valet för att fira valseger och rivstart blev en tvärbroms och bubblet fastnade i halsen. Och Trobo står inför stora försäljningar av fastigheter för att klara ekonomin, för att bygga Alliansens hus vid Vagnhärads torg. Vad säger hyresgästerna om detta?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar