torsdag 15 april 2010

Regeringens misslyckade arbetsmarknadspolitik

Ryckigheten från regeringen när det gäller anslagen gör att det är näst intill omöjligt att planera verksamheten för Arbetsförmedlingen (Af) Våren 09 fanns det inga anslagsmedel till att driva många lokala Af flera av dem var på väg att läggas ner eller slås samman i större enheter. Nu har de fått så mycket anslag att de kan anställa fler arbetsförmedlare. Det finns ingen långsiktighet från regeringen, utan allt syftar till att hålla nere siffrorna för arbetslösheten i valrörelsen.

Utbildningsupphandlingen bygger på Lagen om offentlig upphandling (LoU) vilket innebär att en enklare utbildningsupphandling tar 5 månader och komplicerade upphandlingar 7 månader, och det mer regel än undantag att företag som förlorar upphandlingarna överklagar. Med nya LoU ökar tiden för upphandling med 2 månader ytterligare. I dag tar det 1 år från upphandling till utbildning. I dag är det brist på upphandlare hos Af, och LoU tar i princip bara hänsyn till lägsta pris. Det gör att Af saknar mångfald bland de företag som handlas upp. På mindre orter är det nästan omöjligt att få tillstånd någon affärsmässighet i upphandlingen, därför att det finns för få aktörer att välja emellan.

Arbetsbelastningen på förmedlarna är orimlig. Flera förmedlare har mellan 400-500 arbetssökande därför har de inte har möjlighet att möta de arbetssökande i rimlig omfattning. All kraft går åt att administrera arbetslösheten. Revisionsfirman Ernst & Youngs rekommenderar att en coach ska ge stöd till högst 20 arbetssökande. En dröm för varje arbetsförmedlare. Ernst & Young noterar att ett antal coacher inte medverkat till att hitta lämpliga arbetsgivare och inte marknadsfört nystartsjobb. Förfrågningsunderlaget tar inte tillräcklig hänsyn till jobbcoachernas utbildning för att klara sitt uppdrag .

I dag ska alla förmedlare ha högskoleexamen. Detta innebär att många av de nya förmedlarna inte har tillräcklig arbetslivserfarenhet. AF skulle behöva bredda rekryteringen av förmedlare så att det kan komma in personer med olika erfarenheter. Coacher är inget annat än borgerlig näringslivspolitik och har väldigt lite att göra med att förmedla jobb. Här krävs det ingen högskoleutbildning som för arbetsförmedlare, utan det räcker med en F-skattsedel.

Nu ska regeringen dumpa 40 000 arbetslösa på departement, kommuner och myndigheter i 3 månader för att gömma de arbetslösa Det varken till kvalitet, jobb eller betyg. Dessutom finns det en 90-dagars karens innan de erbjuds en praktikplats. Regeringen avsatte 200 miljoner för handledare men det räcker inte. SMHI erbjöd kommunerna hjälp om de tog emot 3000 praktikanter som ska mäta in 24 000 avrinningsområden. Det presenterade Sven-Otto Littorin som att SMHI själva skulle ta emot dessa praktikanter och att de hade lagt ut detta på sin hemsida. Det visade sig vara lögn, erbjudandet framställdes i ett brev till Arbetsmarknadsdepartementet.

Riksrevisionen anser att reglerna är otydliga och saknar tydlig struktur baserad på en klarare distinktion mellan mål, medel och uppdrag. Enligt revisionens bedömning bör regelverket förtydligas och göras pedagogiskt, revisionen sätter fingret på den havererade arbetsmarkandspolitiken när de säger -otydligt, opedagogiskt och jag lägger till fort men fel.

Byt regering i september

Greger Tidlund
Riksdagsledamot (S)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar