tisdag 27 april 2010

Kommunernas dåliga ekonomi

Regeringen har presenterat en alltför ljus bild av det kommunalekonomiska läget i sin vårproposition. En majoritet av de 258 svarande kommunerna i en enkät från Sveriges Kommuner och landsting (SKL) räknar med ett sämre ekonomisktresultat 2010 än för 2009. Den ljusa bilden motsägs också av rapporter kring den mer långsiktiga utvecklingen av kommunsektorns försörjningsbörda. SKL:s välfärdsberedning har på ett oroande sätt beskrivit hur den yrkesverksamma arbetskraften kommer att få allt fler att försörja, speciellt under perioden 2025-2035.

Det råder stora skillnader i kommunsektorn. Kommuner och landsting i glesbygd och skogslän har redan idag en besvärlig demografisk situation att hantera. Äldreomsorg och sjukvård är här växande kostnader.
Omvänt så har storstadsområdenas kommuner och kommuner med högre utbildning att hantera en omfattande inflyttning som kräver nya bostäder, utbyggd infrastruktur och mer välfärdstjänster. Inte minst barnomsorg och skola kräver investeringar.

Den 3 maj kommer S V o Mp att presentera sin budgetmotion och allt tyder på att kommunerna kommer att få mer pengar för att klara välfärdens finansiering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar