tisdag 8 juni 2010

EU 2020, Lissabonfördraget och vad beror finanskrisen på

Med EU 2020 som mål kommer Lissabonfördraget att förstärkas. Fördraget som trädde i kraft 1 december 2009 är viktigt för Europas löntagare eftersom det innehåller ett starkare skydd för grundläggande rättigheter – däribland strejkrätten.

Med fördraget som grund blev det lättare att fatta politiska beslut och gav EU bättre möjligheter att arbeta med utvidgningen, vi kunde samla EU:s medlemsstater kring klimatuppgörelsen. Det finns möjligheter att arbeta för tillväxt och jobb, och bygga ett socialt och rättvist Europa. Fördraget stärkte också EU på jämställdhetsområdet och arbetet med den grova gränsöverskridande brottsligheten. Det var på de grunderna som vi röstade ja till fördraget.

EU har också utsett 2010 till Europeiska året för bekämpning av fattigdom och social utslagning. Fram till 2020 ska andelen fattiga minskas med 20 miljoner människor. I Sverige växer klyftorna och fattigdomen och värst är det för barnen. Det är flera som tvingas leva på socialbidrag medan den rikaste procenten av befolkningen har fått lika mycket som 25 % av svenska folket tillsammans. Att klyftorna ökar kan inte skyllas på den ekonomiska krisen utan det bottnar i en politik som vi nu ser facit av.

Fram till 2009 var 21 av 27 regeringar högerstyrda i Europa liksom kommissionen och parlamentet. Det kan vara skäl att påminna oss om vad som skapade den ekonomiska krisen både här hemma och i Europa. Allt kan inte skyllas på Lehman Brothers konkurs och bolånekrisen i USA
Det är framförallt tre områden som ledde till krisen.

• Avreglering av finans och kapitalmarknaderna
• En snabb kreditexpansion utan regleringar och
• Gigantiska skattesänkningar

Det här sammantaget utarmade statsfinanserna i många länder och vi skattebetalare i Europa får ställa upp med ett krispaket på 750 miljarder Euro. Alltså en bit över 7 000 miljarder kronor.

Skillnaden mellan krisen i USA 2008 och nu, är att vi har en både en likviditets- och en statsfinansiell kris. Och då ställer sej många frågan varför Sverige klarat krisen så bra. 2006 lämnade vi över en styrkeposition i fråga om tillväxt och offentliga finanser. Den moderatledda alliansen har levt gott på de 70 miljarderna som vi lämnade över, nu har den moderatledda regeringen vänt överskottet till underskott. Vi är på väg från vårt gyllene läge till massarbetslöshet. BNP tillväxten är nu -1,9 %

Över hela Europa varnade de socialdemokratiska partierna inför EU valet 2009 för de följder som vi nu ser facit av i dag.

• Klyftorna ökar
• Tillväxten stannar av
• Arbetslösheten stiger och
• Industri och kommuner varslar

Vad behövs mer för bevis för att inse att det konservativa experimentet har misslyckats. Men nu stiger kraven från högern på att de fackliga rättigheterna måste försämras och lönerna måste sänkas för att klara oss ur krisen. Vi ser det i land efter land och även här hemma. Ett av skälen till de gigantiska skattesänkningarna på 100 miljarder här hemma, är ju att de ska hålla tillbaka lönerna, för att skapa en låglönemarknad.
Nu har den Europeiska kommissionen lanserat Europa 2020 strategin som ska ta Europa ur krisen och förbereda EU:s ekonomi för nästa årtionde. Kommissionen anger tre drivkrafter som ska ge tillväxt.

• Smart tillväxt
• Hållbar tillväxt och
• Tillväxt för alla

Kommissionen säger att vi måste lära oss av den globala och ekonomiska krisen. Våra ekonomier är oupplösligt sammanlänkade. Ingen medlemsstat kan hantera utmaningarna genom att agera ensamma. Men frågan är vilken väg som regeringarna och kommissionen väljer. Som tidigare mer marknadslösningar eller vägen som vi Socialdemokrater vill ha. Politiska lösningar på problemet.

För mej är valet inte svårt jag har sett marknadslösningarna misslyckas det är dags för politiken att ta täten i arbetet med EU 2020. Därför är valet i september avgörande. Ska vi lösa de stora problem som vi står inför måste vi få en Rödgrön regering, en sådan regering får en vågmästarroll i EU. Kommissionen har satt upp 5 mål som skall nås till 2020.

- 75 % av befolkningen i åldrarna 20-64 ska ha ett arbete.
- 3 % av EU:s BNP ska investeras i Forskning och utveckling
- Klimat och miljömålen, en minskning av växthusgaserna med 20%
- Andelen ungdomar som slutar i skolan i förtid ska vara under 10 % och minst 40 % av den yngre generationen ska ha fullbordade högre studier och
- Antalet personer som lever på fattigdomsgränsen ska minskas med 20 miljoner.

Vi socialdemokrater välkomnar EU:s 2020-strategi men vi förutsätter också att våra krav tillgodoses. Marknaden kommer inte att lösa de krav som vi ställer upp, det kan enbart politiken göra. Vi måste

• Garantera och respektera fackliga fri- och rättigheter
• Garantera rätten till kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter
• Jämställdheten mellan könen måste öka
• Garantera rätten till stridsåtgärder för arbetsmarknadens parter
• Grönare jobb i framtiden
• Investera i utbildning och yrkeskunskaper

Vi vill arbeta för ett möjligheternas Europa precis som att Sverige ska vara möjligheternas land. Det innebär att alla oavsett bakgrund, kön och etnicitet ska möjlighet att på lika villkor kunna ta sin del av både ansvar och kakan, få möjlighet att utbilda sig, växa och få jobb. Välfärden ska fördelas efter behov inte efter plånbokens storlek.

Det kan enbart en Socialdemokratisk ledd regering garantera att arbeta för så rösta rött i september.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar