Valet 2010 är ett ödesval för hyresrätten, under den gångna mandatperioden har flera beslut fattats som gjort att hyresrätten är mer missgynnad än tidigare i historien. Exempel på en havererad bostadspolitik under fyra år:
*Borttagande av stopplagen mot försäljningar av kommunala hyresfastigheter.
*Införandet av ägarlägenheter i nyproduktion
*Ränte- och investeringsbidraget till byggande har tagits bort
*Självkostnadsprincipen i de allmännyttiga bostadsbolagen är ersatt med affärsmässighet.
*Allmännyttan är inte längre norm för hyressättning.
*Avdraget vid andrahandsuthyrning har höjts från 4000 till 12000 kronor
Fastighetsskatten till de olika boendeformerna har aldrig varit mer orättvis.
Detta har lett till ett nästan totalt stopp för byggande av hyreslägenheter och ett dyrare boende för de som bor i hyresrätt. Under mandatperioden har också ett ROT-avdrag införts som riktas till de som endast äger sin bostad. Sedan kan jag lägga till den sänkta fastighetsskatten för de som bor i hus. Det här skapar en orättvisa mellan de olika upplåtelseformerna (hyresrätt, bostadsrätt och ägande) som vi aldrig haft i modern tid.
Fastighetsägarna och SABO företagen har i en gemensam rapport kritiserat den förda politiken som leder till att det är mer än 2000 kronor dyrare att bo i en bostadsrätt än det är att bo i en nybyggd villa eller bostadsrätt.
Mats Odells totala misslyckande på bostadsmarknaden har i alla fall lett till att de olika parterna som företräder hyresrätten på marknaden gemensamt kritiserar den förda politiken. En mandatperiod till med den förda politiken innebär att hyresrätten fasas ut helt som upplåtelseform och det innebär en större orörlighet på arbetsmarknaden eftersom uppsägningstiden på en hyresrätt och ett boende med ägande varierar kraftigt. I innerstadskärnorna kan en köpare och säljare snabbt nå en överenskommelse men i områden med liten marknad är det omöjligt att flytta utan förlust.
Det leder till brist på arbetskraft i flera områden liksom ett överskott i andra. Hyresrätten är kanske en av de viktigaste delarna i en aktiv arbetsmarknadspolitik för full sysselsättning. Och för våra ungdomar som ska skaffa bostad kommer endast stora lån att vara möjligt och med de nya begränsningsreglerna för lån att köpa sin bostad att vara omöjligt.
Det är nu också fritt fram för de allmännyttiga bostadsbolagen att sälja av sina fastighetsbestånd så vem vet från ena dagen till den andra vilken som är min hyresvärd.
Vi behöver en ny bostadspolitik där vi möter bristen genom ökat byggande, senast 2016 ska bostadsbyggandet uppgå till 40 000 bostäder om året varav en majoritet bör vara hyresrätter. Vi kommer också att införa ett statligt stöd för att öka bostadsbyggandet och därmed minska hyreskostnaderna i nyproduktion, detta tillsammans med sänkt fastighetsskatt på hyresrätterna kommer att leda till att fler kan flytta in i hyresrätt.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Bostadspolitiken känns alltför avgränsad. Det handlar inte bara om det ska byggas hyresrätter eller bostadsrätter. Bostadsrätter medför fler problem än de som man normalt talar om. Att bo i bostadsrätt ger oftast inte mer inflytande (utom för styrelsen) än för dem som bor i hyresrätt. Boendemiljön måste förbättras, och inte minst för dem som bor i bostadsrätt (se: http://hotpot.se/php/vb/showthread.php?t=4009).
SvaraRaderaTanken med ägarlägenheter var god men det är med besvikelse jag kan konstatera att ägarlägenheterna inte innebär någon förbättring utan snarare bara spär på problemen.
Idag brister regelverken på ett sätt som gör det fullt möjligt för varje styrelse i en bostadsrättsförening att dölja i princip vad de vill för medlemmarna. Det finns som regel ingen insyn och inget inflytande för den som bor i bostadsrätt, trots att man är både medlem och delägare i föreningen. Hur rimligt är detta?
Lagar måste förändras så att bostadsrättshavare får något att säga till om i stället för den oligarki som råder i föreningarna!